رضا – Computer Science – دانشگاه ساپینزا شهر رم ایتالیا
1. اول از همه اینکه خیلی از بچههای که هدف مهاجرت دارند درگیر این موضوع میشن که با چه امکانات مالی میتوانند به کشور مقصد بروند. متاسفانه بعضی از دانشجوهامون که برآورد هزینههای کامل نکرده بودند، مجبور شدن که از کشور مقصد برگردند. با معرفی اجمالی در مورد رشته تحصیلی، نام شهر و کشور مقصدتون چه توصیهای در این زمینه به بچههای ایران دارید؟
من کامپیوتر ساینس دانشگاه ساپینزا شهر رم، کهن ترین دانشگاه اروپا (تاسیس ۱۳۰۳ میلادی) درس میخونم که یکی از بزرگترین دانشگاه های اروپا هم هست و بین صد دانشگاه برتر دنیاست
اینجا درس خوندن سخت نیست ولی بر خلاف ایران نمیشه شب امتحانی پاس کرد و باید هر روز بصورت مداوم درس خوند سطح مطالب از ایران بالاتره و سطح اساتید هم همینطور. اکثرا از گوگل و شرکت های تاپ دیگه فاند دارن و خیلی از دانشجو های قبلی شون هم تونستن به گوگل و اپل بپیوندن. ولی همونطور که گفتم اگه بصورت مستمر درسا خونده بشه و شیوه مناسبی داشته باشیم جای نگرانی نیست.
2. این روزها، تو اینترنت اطلاعات موثقی در مورد مهاجرت نمیتونیم پیدا کنیم. بعضی از بچهها با این دید تصمیم به رفتن میگیرند که کشور مقصدشون آرمان شهر هست و هیچ تصویری از مشکلات پیش رو ندارن. اگر بخواهید از خوبیها و بدیهای کشور مقصدتون به ما بگید و بچههای ایران رو راهنمایی کنید، چه مواردی را میتوانید بهشون گوش زد کنید؟
چند وقته بعضی بچه ها رو میبینم که اونقدر با اطلاعات غلط تغذیه شدن که حتی واسه ساده ترین چیزا مراحل رو اشتباه رفتن و نمیدونستن حالا چیکار کنن. خداروشکر هنوز کسی نبوده که مشکلش غیر قابل برطرف کردن باشه ولی مجبور شدن دوباره کاری کنن و هزینه هاشون بیشتر شده.
یه موج عجیبی گروه های تلگرامی رو گرفته. توی این چند روزه ۳۰ مدل اگهی دیدم. مشاوره رایگان، مشاوره با پول، و مشاوره تضمینی. زیرش ای دی هم گذاشتن. کنجکاو شدم ببینم کی هستن. یکیشونو که پیگیر شدم دیدم هنوز ۴ ماه نشده اومده مشاوره تضمینی میده!! اخه مگه میشه ؟ با پولی که میگیرن کاری ندارم نوش جونشون. ولی مشاوره دادن مگه الکیه! اگه فقط ادم یه دانشگاه و ۴ تا خیابون تو ایتالیا رو بشناسه که مشاور نمیشه.
تو ایتالیا قوانین هر شهر با شهر دیگه فرق میکنه. حتی توی یک شهر هم جزئیات دانشگاها و رشته ها فرق میکنه. حتی برای یک رشته و دانشگاه هم ممکنه بسته به شرایط هر فرد حالت های مختلفی پیش بیاد. جزئیات خیلی مهمه و نمیشه اگه یک بار یه روش برای یک نفر جواب داده برای همه همون رو تجویز کرد.
به تبعات قضیه فکر نمیکنن متاسفانه یا شاید براشون اهمیتی نداشته باشه چون در هرصورت برای خودشون مشکلی پیش نمیاد. اما اگه خدایی نکرده اتفاقی بیوفته یا مشکلی پیش بیاد اولین نفری که دیگه پاسخگو نیست یا حتی گوشیش رو خاموش میکنه همون اقای مشاوره و کلی مشکلات میمونه واسه اون دانشجوی بیچاره.
اکثر دوستان به اصطلاح «مشاور» که مهر ویزای خودشون هنوز خشک نشده دنبال پولشونن. ولی متاسفانه با آینده ی یه نفر که حالا اطلاعاتش کمه بازی میکنن و این دستورالعمل هایی که بر اساس حدس و گمان خودشون ارایه میدن ممکنه به قیمت خراب شدن برنامه های زندگی دانشجوی تازه وارد تموم بشه.
بهترین مشاور خودتونید. هیچکس اندازه خودتون براتون دل نمیسوزنه.
اگه علیرغم همه این حرفا باز هم به دلیل مشغله یا هر چیز دیگه ای خواستید مشاور بگیرید حتما حتما حتما پیشینه طرف رو از دیگران جویا بشید و همینطور وقتی دستورالعملی بهتون میده حتما با چند تا منبع دیگه هم چک کنید تا به مشکل برنخورید. به موسسه های انتقال دانشجو هم هرگز هرگز هرگز اعتماد نکنید خیلی موارد بوده که ساده ترین کارا رو هم اشتباه انجام دادن و با آینده دانشجو بازی شده. اطلاعات رو هم همیشه ناقص و جهت دار بهتون میدن.
3. به نظرتون موقعیت اجتماعی ایرانیها در کشور مقصد چجوری هست؟ در کل رفتار مردم آن کشور با ایرانیها چطور هست؟
اینجا رفتارشون واقعا خوبه مثل خودشون برخورد میکنن. حتی اگه ببینن دارید تلاش میکنید زبونشونو یاد بگیرید کلی ذوق میکنن. در کل برخلاف چیزی که عموم میگن من جایی ندیدم که مردم عادی (نه دولت ها) صرف اینکه یکی ایرانیه باهاش بد باشن حداقل اونایی که سرشون به تنشون میارزه رفتار آدم رو ملاک قرار میدن نه ملیت رو.
4. اگر بتونید زمان رو به عقب برگردونید، آیا باز هم همین تصمیم را برای رفتن میگرفتید یا نه؟
هزار بار
5. خیلی از بچهها تافل امتحان میدن و میگن کاش آیلتس امتحان میدادیم و یا بر عکس. شما با توجه به شرایط کشور مقصد چه امتحانی را به بچهها پیشنهاد میکنید؟
من خودم تافل دادم و به نظرم تافل سخت تره چون از بین بچه هایی که دیدم هرکسی با تافل اومده سطح زبان بالاتری داشته. موقع امتحان تافل با آدم طرف نیستید. بلکه پشت یه کامپیوتر نشستید که لحظه ای بهتون ارفاق نمیکنه.مثلا برای اسپیکینگ سر ثانیه شروع یه ضبط میکنه و سر ثانیه ضبط کردن رو خاتمه میده.
برای آیلتس چون با انسان سر و کار دارید شرایط فرق میکنه حتی بعضی بچه هایی که با ایلتس اومدن میگن مدل لباس پوشیدن شون هم تاثیر داشته و حتی در حد مکالمه روزمره نمیتونن صحبت کنن.
6. تو کشوری که در حال حاضر ساکن هستید، بچههای کدوم رشته شانس بیشتری برای پیدا کردن شغل بهتر دارند و یا اینکه در کشور مقصد شانس اقامت دائم هست یا نه؟ چون بعضی از بچهها رفتن و دکترا گرفتن و متاسفانه شانسی برای موندن در آن کشور پیدا نکردن. اگر بتونید توضیح کلی در این مورد هم بدید ممنون میشیم.
برای رشته من که کامپیوتره تقریبا همه جا موقعیت شغلی مناسب پیدا میشه. من خودم اولین جایی که برای کار اپلای کردم موفق شدم. طبق قوانین ایتالیا بعد از چهار سال میشه اقامت دائم گرفت.
درکل هرکسی برای مهاجرت نیاز داره تصمیم های مهم و شاید سختی بگیره ممکنه توی این پروسه هم به مشکلات پیشبینی نشده زیادی بخوره ولی مهم ترین چیز توی این پروسه اینه که به تصمیمتون مطمئن باشید، کفش آهنی بپوشید و برید جلو هیچ مشکلی حل نشدنی نمیمونه.